Корисні ресурси для вдосконалення української мови

Загальновідомо, що тепер займатись саморозвитком та самовдосконаленням можна легко, навіть не виходячи з дому.
Про пропоную добірку ресурсів, за допомогою яких можна вдосконалити власні знання з української мови.

LanguageTool https://languagetool.org/uk/

Онлайн-ресурс допоможе перевірити граматику та пунктуацію в українських текстах. У безплатній версії максимальний розмір тексту на перевірку – 20 тис. символів. Для зручності можна завантажити додаток для використання в браузері.
Слово підсвічується відповідним кольором залежно від помилки: лексичної, пунктуаційної чи орфографічної. При наведенні курсором на помилку ресурс пропонує варіанти заміни.

Лінгвістичний портал «Мова.info» http://www.mova.info/

На порталі серед іншого пропонують правила правопису і добірки словників. Наприклад, відкритий словник новітніх термінів. У довідковій службі є відповіді на поширені запитання.

Тренажер із правопису української мови https://webpen.com.ua/

Онлайн-вправи з усіх розділів мовознавства. Перед завданнями можна ознайомитися з правилами. Жодних тестів, усі відповіді треба ставити самостійно: розділові знаки в реченнях чи дефіс у словах. Тож вгадати не вдасться.

Лайфхаки українською https://www.youtube.com/watch?v=MNBTjHsV94Q&list=PL9aDK_7u4r7c9u1lieLlO9kRAmq7lCDiP

Телевізійний проект від телеканалу «UA:Перший», доступний на каналі у сервісі YouTube. На відео пояснюють, як правильно вживати наголоси, вітати зі святами і дякувати. Зараз доступні 14 роликів, але добірка постійно доповнюється.

R.I.D. http://rid.ck.ua/
Програма відкриває користувачу три нових слова щодня. За вивчення цих слів нараховується ігрова грошова одиниця – «пісок часу». Що більше його у користувача, то вищий рейтинг. У програмі сім рівнів. Також є словник, із яким ви можете пригадати, що таке «громовиця», «фіранка» та «поліття».

Mova https://play.google.com/store/apps/details?id=ukr.mova&hl=ru

Герой Лепетун пояснює правила правопису, фразеологізми та синоніми і розповідає, як позбутися русизмів. Усі правила подані коротко та у вигляді ілюстрацій. Також є вправи, які допомагають уникнути повторення помилок.

Коментарі